Cukrzyca

Schorzenie na tyle częste, że zasługuje na oddzielny dział. A przecież praktycznie zawsze można mu zapobiec – wyjątkiem są skrajnie rzadkie przypadki cukrzycy wrodzonej. Można powiedzieć, że cukrzyca to choroba, którą się sobie wybiera.

Mechanizm jej powstawania jest bardzo prosty. Podnosimy sobie poziom cukru we krwi. Organizm widzi to i próbuje go obniżyć, wydzielając odpowiednie hormony. Ale jako że podniesienie było zbyt silne, wydziela ich za dużo – w efekcie poziom spada poniżej dopuszczalnej granicy. Nasze ciało robi wtedy „kontrę”, czego efektem jest ponowny skok ponad normę, już mniejszy. I taka huśtawka powtarza się za każdym razem, gdy zjemy coś, co gwałtownie zmienia poziom cukru.

W rzeczywistości jest to oczywiście nieco bardziej złożone – nie tyle chodzi o sam cukier, co o insulinę. Bardzo wiele pokarmów mocno podnosi jej poziom, nie powodując widocznego skoku glukozy. Szczególnie niebezpieczne są tutaj wszelkiego rodzaju jogurty i ogólnie pochodne mleka. Bardzo mocno podnoszą też ją mieszanki węgli i tłuszczu, czyli wszelkiego rodzaju fastfoody. Można wyszukać całą tabelę w google, pod hasłem „insulin index”.

Zapobieganie cukrzycy jest tak proste, że aż banalne. Wystarczy jeść dużo błonnika, co przy okazji uchroni przed kilkoma innymi problemami. W jednym z badań dr Anderson (warto zapamiętać to nazwisko, za jego wkład w rozwój wiedzy o zapobieganiu chorobom) ułożył cukrzykom zmuszonym do stosowania insuliny dietę składającą się niemal wyłącznie z węglowodanów – czyli inaczej, niż jest to oficjalnie zalecane, a dokładnie odwrotnie w stosunku do zaleceń „ekspertów” od diet niskowęglowodanowych. W ciągu zaledwie 16 dni 11 z 20 pacjentów mogło odstawić leki, średnie zapotrzebowanie na insulinę spadło z 26 na 11 jednostek, zaś cholesterol spadł o 60 mg/dl. A to tylko 16 dni! Cały sekret polegał na zastosowaniu węglowodanów, ale zmieszanych z błonnikiem.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/495550

Można też zastosować kilka suplementów – odpowiednio wysoki poziom cynku, magnezu, chromu i witaminy D3 częściowo zabezpiecza przed chorobą. Oczywiście jeśli nie ma niedoborów, dodatkowa suplementacja nic nie da.

W przypadku już istniejących problemów z cukrzycą, odsyłam na specjalny poświęcony temu serwis, jeśli zaś ktoś chce po prostu zapobiec rozwojowi choroby – wystarczy błonnik i dieta pozbawiona „fastfoodów”. Naprawdę.

Link do witryny:

http://www.cukrzyca.naturalneleczenie.com.pl